Kaseva keikalla suomirock manserock

Yhtye

Kaseva esiintyvä kokoonpano

Matti Mikkonen

Laulu, akustinen 12-kielinen kitara

Nils Jokela

Rummut

Jouko Järvinen

Basso, laulu

Tommi Kekoni

Sähkökitara, laulu

Muu Kaseva, aiemmat jäsenet

Mikko Jokela

Akustinen 12-kielinen kitara, laulu

Asko Raivio

Akustinen 6-kielinen kitara, laulu

Rauman Tapsa

Sähkökitara, laulu

Virtasen Tapsa

Sähkökitara, laulu

Historiikkia

Kasevan soittajien ura alkoi jo 1960-luvulla The End -yhtyeessä, jossa soittivat Mikko Jokela (basso, laulu), Asko Raivio (kitara, laulu), Pekka Alho (laulu), Jorma Palonen (kitara, laulu) ja Hannu Peltola (rummut). The Five Secretsissä omalla tahollaan soittivat puolestaan mm. Tapio Rauma (kitara, laulu) ja Jouko Järvinen (basso). Myöhemmin 1971 Jouko Järvinen ja Nils Jokela (rummut) soittivat samassa armeijabändissä.

Mikko Jokela ja Asko Raivio olivat alkaneet kirjoittaa omia kappaleita, joita harjoiteltiin ja ääniteltiinkin joko omassa makuukammarissa tai vaihtelevien kokoonpanojen kanssa. 70- luvun alussa (vielä nimettömän) bändin kokoonpanoksi vakiintui Mikko Jokela, Asko Raivio, Tapio Rauma ja Mikon pikkuveli Nils Jokela.

Kappaleet olivat englanninkielisiä, mikä olikin tavallista ennen manserockin läpilyöntiä. Love Records vastaanotti Silloin kun-demon englanniksi. Sen toimitti tamperelainen kellarissa treenannut yhtye, joka ei ollut vielä tehnyt yhtään julkista esiintymistä. Vahvat sävellykset puhuivat kuitenkin puolestaan. Levy-yhtiön ehdotuksesta kappaleet käännettiin suomeksi. Silloin kun valloitti radioaallot 1974 ja sitä myydään yli 22 000 kappaletta.

Näin Kasevan alkutaipaletta kuvailee musiikkitoimittaja Jake Nyman Soundissa:


70-luvun puolivälissä erittäin suositun Kasevan tarinassa ei ole nimeksikään perinteisen rockunelman aineksia. Ensin neljä tavallista duunaria päättää perustaa bändin, joka treenaa kellarissaan vuosikaudet ilman, että kukaan tietää siitä mitään. Lopulta Lovelle lähetetään englanninkielisistä biiseistä kasattu demo, joka herättää yhtiön kiinnostuksen, mutta vain sillä ehdolla, että laulut käännetään suomeksi. Näin tapahtuu ja bändi, jolla ei ole edes nimeä ja joka ei ole tehnyt ensimmäistäkään keikkaa, saa valmiiksi ensialbuminsa Silloin kun (1974). Se valloittaa radioaallot ja sitä myydään yli 22 000 kappaletta. Tässä vaiheessa orkesterilla on sentään jo nimi. Mikko ja Nils Jokelan sisko löytää Kalevalasta sanan kaseva, joka tarkoittaa kätevää ja näppärää. Love- pomo Atte Blom tuhahtaa nimen kuullessaan: ”Vai että Kaseva? Kas kun ei Sukeva!” Keikoillekin lähdetään viimein. Jokunen niistä saatetaan tosin perua siksi, että sieniaika on juuri parhaimmillaan.

Kasevan ensimmäinen keikka oli 5.2.1975 Helsingin kulttuuritalolla. Usko omaan tyyliin, Beatlesilta opittuun stemmalauluun perustuvaan melodiseen ja kauniiseen musiikkiin on sen sijaan vahva. Ja siinä lajissa Kaseva hakee edelleenkin vertaistaan tässä maassa.

Upeimmillaan tyyli hehkuu Otto Donnerin tuottaman, nerokkaita sovituksia väläyttelevän kakkosalbumin Kun maailma elää (1976) lauluissa. Ensilevy Silloin kun on toteutukseltaan amatöörimäisempi ja kömpelömpi, mutta sen sävellysmateriaali on silti poikkeuksellisen vahvaa. Aivan erityinen helmi on Asko Raivion säveltämä epätoivoinen rakkauslaulu Tyhjää.

”Missä on Kaseva?” kyseltiin Aknestikin Suomirokkia -hitissä. Arvoitus on ratkennut, kun Tampereen enkelikuoro on palannut takaisin konserttilavoille. Kasevan musiikki uppoaa edelleenkin kuin naula läpi pään.

Jake Nyman / Soundi